Haarlems Dagblad: Dank voor Hospice in Haarlem

Gepubliceerd op 20 september 2017
‘Een warm bad’ is een uitdrukking, die wel gebruikt wordt voor een omgeving die goed voelt. Ik wil graag een bijzonder warm bad met de lezers delen: het Hospice in Haarlem aan de Zuiderhoutlaan.

Een ernstig zieke tante bracht me daar. Mooi is een gekke uitdrukking als het over een hospice gaat. Toch kan ik zeggen dat de laatste dagen van mijn tante een mooi en waardig afscheid zijn geworden, dankzij de vrijwilligers en professionals van het hospice, een ultiem warm bad.

Van kleine details tot meelevende gesprekken, het was een meer dan harmonieus geheel. Mogelijk gemaakt door de ruim 100 vrijwilligers en professionals van het hospice. Mensen die stuk voor stuk in stilte en alle bescheidenheid hun bijdrage leveren aan het waardig einde van de bewoners. Een kopje koffie, een boterham, een goed gesprek. Alles mag en kan in het hospice, ook om 11 uur ’s avonds of midden in de nacht. Wil je blijven waken? Dan zetten we toch gewoon een logeerbed bij je tante op de kamer.

Vooraf heb ik nooit kunnen bedenken hoe een fijne omgeving bijdraagt in het rustig doorbrengen van de laatste dagen van een geliefd familielid. Hoe prettig het is om direct bij binnenkomst al een keurig naambordje met de naam van je tante bij de kamer te zien hangen. Hoe fijn het is om werkelijk overal in het hospice verse bloemen aan te treffen. Hoe fijn het is verpleegkundigen en een arts aan te treffen die direct het gevoel te geven je tante al jaren te kennen en goed voor haar te zorgen. Hoe fijn het is dat na haar overlijden geen anonieme schouwarts komt, maar de arts van het hospice zelf om haar overlijden vast te stellen.

Rens Rozekrans , Amsterdam

Bron: Ingezonden brief in Haarlemsdagblad van 20 september 2017