Heemstede reikt vrijwillige hand aan hospice Haarlem

Gepubliceerd op 27 september 2018
Haarlemsdagblad door Nena Vlas Heemstede. Dankbaar neemt directeur Pauline Jäger van Hospice Haarlem en omstreken de cheque in ontvangst. Een bedrag van 10.499 euro pronkt erop. Dat is de opbrengst van de van de inzamelingsactie van Boekhandel Blokker.

Na het succes van 2014 besloot de boekhandel opnieuw een inzamelingsactie te houden. Iedereen kon boeken naar de boekwinkel brengen of in een van de grote containers bij de boekhandel stoppen. Dat deden heel veel mensen. De boekhandel ontving in totaal maar liefst 30.000 boeken. Van Bert en Ernie- tot encyclopedieën.
Alle ingeleverde boeken werden vervolgens door vrijwilligers op marktkramen voor de deur uitgestald. Zi staken de hele week de handen uit de mouwen. Arno Koek, eigenaar de boekhandel Blokker, noemt de actie in één woord: 'perfect". Hij kijkt terug op een week met 'perfect wee', 'perfecte verkoop' én 'perfecte vrijwilligers'. "We hebben alles volledig te danken aan vrijwilligers. Ook bij de boekhandel geplaatste containers, kramen en vergunning van de gemeente waren volledig kosteloos."

De opbrengst van de actie van Boekhandel Blokker is voor het inrichten van de tuinkamer. Foto: up/Paul Vreeker

Ook de gemeenteraad hielp een handje mee. Zowel de raadsleden als de burgermeester kwamen langs om achter de kramen boeken te verkopen. Ook buurtbewoners toonde zich graag bereid mee te doen. Sommige mensen gaven een extra bijdrage of zorgde voofr wat lekkers voor de vrijwilligers. Ër kwamen mensen die koekjes brachten of broodjes kroket en bitterballen."Hospicedirecteur Jáger vertelt uitgebreid over de sympathie die mensen voelen voor het goede doel: het hospice op de grens van Haarlem, waar mensen hun laatste dagen comfortabel doorbrengen. Alles is naar wens verlopen. Het weer was prima. Er waren geen extreme regenbuien of zware stormen. "Dat moet wel van boven geregeld zijn, anders kan het niet."

Gelukkig
En dan is het moment daar: Koek overhandigd de cheque aan Jäger. "Hier zijn we heel gelukkig mee"is haar reactie. Ze kijkt opgetogen naar het bedrag. Het is hoger dan ze had verwacht. Boekhandel Blokker was aanvankelijk wat huivering om de inzamelingsactie opnieuw te houden. Het zou afbreuk kunnen doen aan het succes van 2014, maar de opbrengst is nu vrijwel hetzelfde.
Koek: "Ik ben blij dat ik toch de beslissing heb genomen om de boekenactie weer te doen".  De boekhandel geeft de volledige opbrengst door aan het hospice.