Hospicekoor van Hospice Haarlem in kerstactie

Gepubliceerd op 22 januari 2019
Het Hospicekoor is waarlijk opgestaan, weliswaar in de gedaante van vijftien vrouwen. Op de oproep van onze directeur Pauline Jäger hadden geen mannen gereageerd. Geen nood, volgens Riemke Zuidema, die enthousiast toegezegd had met het koor een aantal kerstliederen in te studeren voor de Kerst.

Het koor begon de eerste repetitie nog al pretentieus met een driestemmig Carol of the bells, maar besloot toch maar het bij een iets eenvoudiger repertoire te houden. Nu was er genoeg tijd om alle aandacht op acht bekendere kerstliederen te richten. Sommige tweestemmig, andere eenstemmig.

En wat klonk het mooi op maandagmiddag 24 december jl. in het Hospicehuis te Haarlem, vanaf de overloop tussen de eerste en tweede etage. Stille nacht, Away in a manger, Nu zijt wellekome, etc.

Pauline informeerde bij de gast op een van de kamers of ze het mooi vond en of ze het fijn zou vinden als het koor rondom haar bed kwam zingen. 'Ja graag!' was haar reactie. Ze genoot. 'Oh, wat is dat mooi!' riep ze herhaaldelijk. Toen besloot het koor verder af te dalen naar de benedenverdieping. En ook nu weer zongen ze op verzoek rond het bed van een gast en later in de woonkamer, waar een oude heer met zijn dochter ons ontroerde publiek vormde.

Anne de Wit-Zuidema, een van de koorleden:
Wij hebben genoten en niet in het minst, omdat we onze gasten op deze wijze iets unieks op hun laatste reis hebben meegegeven. Dank, Riemke, lieve nicht, dat je dit voor en met ons hebt weten te bereiken. Volgend jaar weer!

Wat een geweldige en ontroerende belevenis voor de gasten en koorleden. Wat een optredentje van twee maal hooguit een kwartier had moeten zijn, werd een 'walking concert' van ruim een uur. Een hele bijzondere wijze om samen kerst te vieren.