RTL Nieuws: Ruud helpt mensen die gaan sterven: 'Mijn kortste bezoek duurde een kwartier'

Gepubliceerd op 01 april 2018
Ruud Jongeneel (68) was vroeger 'als de dood voor de dood'. Nu ondersteunt hij als hospice-vrijwilliger mensen in hun laatste levensfase. We gingen mee met Ruuds bezoek aan Cees, die steeds sneller achteruitgaat. "Ruud geeft rust."

Voor de neus van Ruud Jongeneel staat een kopje thee (earl grey, één zoetje) en een trommel vol chocoladekoekjes. "Vaste prik", zegt hij. "Altijd als ik hier kom, staat er iets lekkers voor me klaar."

Hij zit in de slaapkamer van Cees en Yvonne den Hollander. Of, nou ja: slaapkamer… vroeger was het een studeerkamer. Nu staat er een bed. Want Cees (76) uit Heemstede is ziek. Ernstig ziek. Hartfalen. Vlak voor de dokter hem zou opereren, zei hij: 'God zegene de ingreep'. Met andere woorden: niemand wist of Cees het zou halen.

'Mooie resttijd'

Maar Cees haalde het; wel vier keer is hij voor de dood weggehaald. Zelf noemt hij de tijd die hij nu nog heeft 'hele mooie resttijd'. Maar de dood kruipt nu toch wel steeds dichterbij. Zitten lukt amper, de stukjes die hij met zijn rollator kan lopen, worden steeds korter. "Ik ga achteruit", zegt Cees tegen Ruud. Hij tilt zijn arm op. Er bungelt een horloge aan, veel te groot. "En hij is al een paar schakeltjes kleiner gemaakt, hè." Cees heeft een medicijnpomp, heeft het vaak benauwd en kan niet veel meer. "Daarom is het zo fijn als Ruud komt. We hebben een klik, we praten, praten, praten."

Cees en zijn vrouw kwamen via Stichting Hospice Groep Haarlem bij Ruud terecht. Het hospice biedt plek aan mensen die daar willen sterven, maar op aanvraag komen vrijwilligers ook bij de mensen thuis, om de mantelzorger te ontzien.

"Cees wil in zijn eigen huis sterven", vertelt Yvonne. "Ik zei: 'Dan gaan we dat regelen'. Lees meer

Bron: RTL Nieuws / Lisanne van Sadelhoff